تیونینگ پراید

تقویت پراید

تیونینگ پراید

تقویت پراید

میل سوپاپ ریس(علی طالع)

میل سوپاپهای ریسی متفاوت با میل سوپاپهای استاندارد (که در طراحی آنها مصرف کمتر سوخت لحاظ شده) برای افزایش قدرت و کارایی موتور طراحی میشوند و بدلیل داشتن زاویای متفاوت و مقدار برجستگی بیشتر بادامک باعث افزایش قابل توجه قدرت و گشتاور موتور میشوند. کمشفتهای ریسی چگونه کار میکنند؟ علت اصلی افزایش قدرت توسط کمشفت ریسی تغییر زمان باز و بسته شدن و مدت زمان باز بودن سوپاپهاست.در این مورد باید به چند نکته فنی توجه کرد:
Lift :
میزان عددی که برجستگی سوپاپ به چه میزان توانایی حرکت دادن سوپاپ را دارد.
Duration :
مقدار بسته بودن سوپاپ بر حسب درجه گردش میل سوپاپ.
Overlap :
مقدار در جه ایی که هر دو سوپاپ ورودی و خروجی با هم باز هستند. یعنی مقدار قیچی سوپاپ بر حسب درجه.
Power Band :
محدوده ای از دور موتور که میل بادامک حداکثر کارایی خود را ارائه میدهد. برای درک این موارد به مثال زیر توجه کنید: کمشفت ریسی Piper Cams BP270 برای Ford Escort 1.8 16V : ـــــــــــــــــــــــــ ـــــــــــــــــــــــــ ـــــــــــــــــــــــــ ـــــــــــــــــــــــــ ـــــــــــــــــــــــــ ـــــــــــــــــ
Power Band : 1800-6800 RPM /
دوری که میل سوپاپ بهترین بازده را دارد یعنی راندمان کاری و باز کردن سوپاپ ها در بیشترین مقدار خود قرار دارد. ـــــــــــــــــــــــــ ـــــــــــــــــــــــــ ـــــــــــــــــــــــــ ـــــــــــــــــــــــــ ـــــــــــــــــــــــــ ـــــــــــــــــ
Duration :
ورود 264 / 260 خروج / با جمع کردن مقدار آوانس و ریتارد سوپاپ و اضافه کردن عدد 180 بر حسب درجه بیان میشود. ـــــــــــــــــــــــــ ـــــــــــــــــــــــــ ـــــــــــــــــــــــــ ـــــــــــــــــــــــــ ـــــــــــــــــــــــــ ـــــــــــــــــ
Valve lift: 395 / 367 10.03mm / 9.32mm
این اعداد بیان گر ارتفاع برجستگی بادامک از سطح دایره مبتا( مقدار باز شدن سوپاپ ها) می باشد. ـــــــــــــــــــــــــ ـــــــــــــــــــــــــ ـــــــــــــــــــــــــ ـــــــــــــــــــــــــ ـــــــــــــــــــــــــ ـــــــــــــــــ
Timing :
ورود 264 / 260 خروج / درجه باز بودن سوپاپ ورودی و خروجی بر حسب مقدار درجه گردش میلنگ. ـــــــــــــــــــــــــ ـــــــــــــــــــــــــ ـــــــــــــــــــــــــ ـــــــــــــــــــــــــ ـــــــــــــــــــــــــ ـــــــــــــــــ

Full Lift
ر: 110 درجه / 110 درجه / درجه ای که کمشفت سوپاپها را تا آخر باز کرده. ـــــــــــــــــــــــــ ـــــــــــــــــــــــــ ـــــــــــــــــــــــــ ـــــــــــــــــــــــــ ـــــــــــــــــــــــــ ــــــــــــــــ درجه ای که کمشفت سوپاپها را تا آخر باز کرده از مجموع دو عدد بدست آمده از روی دیافراگم تایمنیگ کمشفت به اضافه 180 بدست می آید این اعداد نشان میدهد سوپاپها در چند از درجه از گردش تا به چه حد باز میشوند. و درجه باز و بسته بودن سوپاپ بر حسب گردش میلنگ نعرف این است که در چند درجه از گردش میلنگ سوپاپ ها باز هستند و موتور در حین تنفس یا تخلیه است. این انیمیشن نحوه کار کمشفت استاندارد و کمشفت ریسی رو نشان میدهد.
http://www.bestservis.com/eksantrik/camshaft-cam.swf
Intake Opens:
نقطه ای که سوپاپ ورودی باز میشود
Intake Closes:
نقطه ای که سوپاپ ورودی بسته میشود
Exhaust Opens:
نقطه ای که سوپاپ خروجی (اگزوز) باز میشود
Exhaust Closes:
نقطه ای که سوپاپ خروجی باز میشود
Both Intake and Exhaust Valves are open:
زمانی که سوپاپهای ورودی و خروجی با هم باز هستند (زمان قیچی سوپاپ ها) کمشفتهای ریسی تا به چه حد توانایی افزایش قدرت موتور را دارند ؟ بسته به نوع و درجه کمشفت در اتومبیلهای خیابانی میتوان در حدود 10 الی 25 اسب بخار افزایش قدرت داشت ٫ در اتومبیلهای اسپورتی با استفاده از کمشفت ریسی تا حدود 80 یا 100 اسب بخار میتوان به قدرت موتور افزود.اینکه با استفاده از این کمشفتها قدرت موتور چند اسب بخار افزایش میابد به مارک و درجه کمشفت بستگی دارد و باید از طریق تولید کننده تحقیق کرد. چه مشخصاتی بر چه مواردی تاثیر دارند؟
برای گرفتن نتیجه خوب از یک کمشفت باید قبل از خرید مشخصات آنرا بررسی کرده و مطمئن شد که با نصب یک کمشفت بدون ایجاد مشکل برای موتور و سوپاپها چقدر بر قدرت موتور افزوده خواهد شد.
Duration:
برای ورود و خروج به صورت جدا مشخص میشود. نشان میدهد در یک دور 360 درجه ایی میل سوپاپ(دو دور میلنگ) چند درجه باز میمانند.برای کمشفت اتومبیلهای خیابانی میتواند بین 250 الی 260 درجه باشد و این مقدار برای اتومبیلهای مسابقه ای تا 300 درجه میتواند باشدبا افزایش این درجه قدرت موتور نیز بیشتر میشود ولی برای اینکار باید تغییرات متناسبی نیز روی موتور صورت گیرد ٫ به همین دلیل معمولا برای اتومبیلهای خیابانی درجه Duration مقدار کمتری ترجیح داده میشود .
Overlap:
فاصله زمانی از لحظه باز شدن شدن سوپاپ ورودی تا بسته شدن سوپاپ خروجی است. هر چه قدر این زمان بیشتر باشد خروج گازها راحتتر و سریعتر صورت گرفته و ترکیب هوا و بنزین نیز راحتتر و بیشتر به داخل سیلندر کشیده میشود( گاز های وروی دود های خروجی را جارو میکنند).میزان Overlap (قیچی سوپاپ ها) برای اتومبیلهای با کمشفت استاندارد بسیار کم است تا در دور پایینی قدرت و تورک مناسبی بدست آید. ولی در کمشفتهای ریسی با تغییر درجه میل بادامک میزان Overlap افزایش میابد و در دورهای بالاتر قدرت و تورک بسیار بیشتری تولید میشود.در طراحی کمشفت ریسی برای اتومبیلهای خیابانی Overlap به میزانی تنظیم میشود که در دور مناسبی قدرت بیشتری بدست آید ولی در اتومبیلهای مسابقه ای که ایجاد لرزش و صدامساله نیست ٫ میزان Overlap تا حد امکان افزایش داده شده و قدرت بیشتری در دور بسیار بالایی بدست می اید.
Lift
و Full Lift : نشان میدهد سوپاپ نسبت به محل خود حداکثر چند میلیمتر باز میشود.افزایش میزان Full Lift باعث میشود قدرت و تورک در همه دورها کمی بیشتر شود.نکته مهم در Lift سرعت باز شدن سوپاپ و مدت زمان ماندن سوپاپ در حالت Full lift است.در مقایسه دو کمشفت با میزان Full lift مشابه ٫ کمشفتی قدرت بیشتری تولید میکند که مدت زمان کمتری سوپاپ را در حالت full lift نگه داشته ولی مدت زمان بیشتری بتواند سوپاپ را در محدوده نزدیک به Full lift نگه دارد. (به طراحی فرم بادامک یعنی تیزی و شیب مماس بادامک با پهلو ها دارد).
Timing:
برای مثال 22-62 و 62-22 در نظر گرفته میشود.
22
اول ٫ سوپاپ ورودی چند درجه قبل از نقطه مرگ بالا باز شده
62
اول ٫ سوپاپ ورودی چند درجه بعد از نقطه مرگ پایین بسته شده
62
دوم ٫ سوپاپ خروجی چند درجه قبل از نقطه مرگ پایین باز شده
22
دوم ٫ سوپاپ خروجی چند درجه بعد از نقطه مرگ بالا باز شده با استفاده از این اعداد Duration و Overlap محاسبه میشوند. نکاتی که باید توجه داشت : نصب کمشفت ریسی بدون بررسی و مطالعه و یا استفاده از کمشفت نامناسب و یا اقدامات اشتباه و ناقص بر روی کمشفت ممکن است مشکلاتی برای موتور بوجود آورد. چرا که در این کم شفتها میزان Duration و Full Lift افزایش یافته و فاصله سوپاپها و پیستون نسبت به حالت استاندارد بسیار کمتر شده است به همین دلیل ممکن است سوپاپها با پیستون برخورد کنند و صدمه ببینند. این مشکل بیشتر در دورهای بالا و معکوسهای زود هنگام به وجود می آید. برای جلوگیری از این مشکل باید فنرهای سوپاپ را نیز تعویض کرد و از نوع سبک و سفت فنر سوپاپ استفاده کرد. این نوع فنرها قدرت بیشتری دارند و سبب میشوند سوپاپ به موقع به محل خود برگردد بدین طریق جلوی مشکلات احتمالی گرفته میشود.
(
استفاده از فنر های قوی تر یا برای جلوگیری از به وجود آمدن ارتعاش در فنر از دو فنر با قطر متفاوت که فنر با قطر کوچکتر در داخل فنر با قطر بیشتر فرو میرود استفاده شود که این دو فنر دارای دامنه ارتعاش غیر یکسانی بوده و از تمرکز تنش جلوگیری میکنند)تنظیمات timing کمشفت تنظیم Camshaft timing با میزان Lift در زمان نقطه مرگ بالایی در سالهای اخیر با افزایش تعداد سوپاپها و میل سوپاپهای موتورها از این روش بیشتر استفاده میشود و kent cams و بسیاری از تولید کنندگان اتومبیل نیز از این روش برای تنظیم استفاده میکنند.روش کار بدین شکل است که در نقطه مرگ بالایی میل سوپاپ برای بدست آوردن مقدار Lift مشخصی تنظیم میشود.اجرای این روش نیز بسیار ساده است چرا که بدون تکان دادن میل لنگ ٫ میل سوپاپها جدا از هم و در یک حالت تنظیم میکنند. برای (TDC) میزان Lift باید به کاتالوگ و یا سایت اینترنتی kent cams مراجعه کرد.
1-
سیلندر شماره 1 را در حالت (TDC) تنظیم کنید و توسط پین مربوطه میللنگ را قفل کنید.
2-
ساعت اندازه گیر را بر روی Lift های ورودی نصب کنید و کمشفت را تا رسیدن به درجه دلخواه بچرخانید.
3-
اگر میل سوپاپ های ورودی و خروجی موتور جدا هستند این کار را برای سوپاپهای خروجی (اگزوز) نیز تکرار کنید. بعد از تنظیم کمشفت به میزان Lift دلخواه میتوانید تسمه یا زنجیر (تسمه تایم) را نصب کنید.چون هنگام بستن تسمه ممکن است تنظیمات کمی تغییر کند بعد از بستن تسمه دوباره میزان Lift را کنترل کنید و در نهایت موتور را نسبت به برخورد سوپاپها و پیستون چک کنید. تنظیم Camshaft با استفاده از میزان Full Lift در قبل و بعد از نقطه مرگ بالا در این روش با فرض (TDC) در صفر درجه و با توجه به حداکثر Lift سوپاپهای ورود و تخلیه در صفر درجه تنظیم صورت میگیرد.برای نمونه Ford 2000 SOHC با کمشفت RL30 را در نظر میگیریم. میزان Full Lift در زمان ورود 105 درجه است.یعنی 105 درجه بعد از TDC سوپاپ ورودی باید به میزان حداکثر باز باشد.باید با استفاده از Time disk در 105 درجه سوپاپ ورودی را به حداکثر Lift برسانید.
1-
وقتی موتور در حالت TDC است time disk را روی میللنگ نصب میشود
2-
بعد از نقطع TDC میل لینگ را تا رسیدن به میزان Lift مناسب بچرخانید ( این میزان را باید از روی کاتالوگ خواند در این مثال 105 درجه است)
3-
برای رساندن سوپاپ ورودی به Full Lift از زمان توقف حرکت عقربه ساعت اندازه گیر و حرکت مجدد آن کنید میزان time disk را بخوانید و وسط این دو مقدار را انتخاب کنید. یعنی در این مثال که میزان صحیح 105 است ساعت اندازه گیر در هنگام توقف عدد 103 و در هنگام حرکت مجدد نیز 107 را نشان دهد.
4-
تنظیمات کوچک نیز از روی pule انجام میشود
5-
اگر میل سوپاپ های ورودی و خروجی موتور جدا هستند این کار را برای سوپاپهای خروجی (اگزوز) نیز تکرار کنید و این بار با حرکت معکوس میللنگ این مقدار را پیدا کنید و باز هم تنظیمات کوچک را از روی pule انجام دهید. در نهایت موتور را نسبت به برخورد سوپاپها و پیستون چک کنید .نمونه ای از Camshaft ها
PIPER CAMS
یکی از تولید کنندگان مشهور و خوب کمشفت در دنیا شرکت انگلیسی PIPER CAMS میباشد.مشخصات فنی محصولات PIPER CAMS :
255 PROFIL :
شبیه میل سوپاپهای استاندارد است و با نصب این نوع کمشفت قدرت و تورک در تمام دورها کمی افزایش میابد.
270 PROFIL :
برای اتومبیلهای تیونینگ شده خیابانی بیشتر از این کمشفت استفاده میشود و در محدود دورهای 1500 الی 6000 و باعث افزایش قدرتی بین 15 الی 20 درصد میشود
285 PROFIL :
در اتومبیلهای خیابانی که شدیدتر تیونینگ شده اند از این نوع کمشفت استفاده میشود. در محدوده دورهای بین 2000 الی 7000 قدرت را در حدود 10 الی 15 درصد افزایش میدهد
300 PROFIL :
برای مسابقات کم سرعت و رالی و ... مناسب است
320 PROFIL :
برای مسابقات سریع و طولانی مناسب است.
330 PROFIL :
برای سختترین مسابقات این نوع کمشفت مورد استفاده است.نمونه ها :
Camshaft Pipercams BP270
بر رویOpel Vectra GT
Murat 131 1600 OHV
Sport Air Filter+Pipercams(BP270) -> +14BG
Sport Air Filter+Pipercams(BP285) -> +20BG
Peugeot 306 GTI
Sport Air Filter+Superchips+Pipercams(BP270) -> +29BG
Lada Samara
Sport Air Filter+Pipercams(BP285) -> +18BG
Sport Air Filter+Blueprint+Pipercams(BP300) -> +38BG
یکی دیگر از تولید کنندگان camshaft شرکت ایتالیایی COLOMBO & BARIANI است و محصولات این شرکت جنس و دوام بسیار خوبی دارند و با اتومبیلهای معروفی چون آلفا رومئو و مازراتی در مسابقات همکاری میکند
COLOMBO & BARIANI
متفاوت با دیگر مارکها که از طریق ریخته گری کمشفت تولید میکنند ٫ از طریق تراشکاری اقدام به تولید کمشفت میکند. کمشفتهای C&B 2 در 2 نوع اصلی تولید میشوند : اولی تیپ خیابانی ( S (Street که تا 20 اسب بخار بر قدرت موتور می افزایند و برای رانندگی شهری و اسپورتی مناسب هستند. و دومی( C(Competition که برای مسابقات سخت طراحی شده اند و حداکثر قدرت و دوام را دارند. در اینجا میتوانید اطلاعات و نتایج استفاده از این مارک کمشفت را ببینید
http://www.bestservis.com/eksantrik/c&b_specs.htm
شرکت سومی که خدمت شما معرفی میکنم KENT CAMS هستش محصولات KENT CAMS از این لحاظ جالب هستند که از افزایش نسبی قدرت تا بوجود آوردن یک اتومبیل تمام اسپورتی و وحشی میتوانند جوابگوی هر نوع خواسته ای باشند.
1-Sports Cam Kit :
بدون احتیاج به هیچ تغییر دیگری میتوان تا 18 اسب بخار بدست آورد.
2-Sports R Cam Kit :
میتواند تا 30 اسب بخار بیافزاید و برای حداکثر بهه گیری باید از فیلتر هوا و منبع اگزوز اسپرتی و هدرز و chip tuning استفاده کرد.
3-Competition Cam Kits :
برای مسابقات اتومبیلرانی و حداکثر قدرت
مشخصات و اطلاعات کمشفتهای Kent cams
http://www.bestservis.com/eksantrik/kent-db.htm

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد